Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Dag 7

Ook dag zeven beginnen we met een bezoek aan een shop. In dit geval betreft het een 'Leershop'. We kunnen de uitleg weer goed volgen want ook hier spreekt men Nederlands. We krijgen een modeshow te zien en dat ziet er beslist prima uit maar ook hier in de verkoopruimte, waar een enorme hoeveelheid aan lederwaren hangt, zijn de verkopers te enthousiast om te verkopen en dragen je de ene na de andere jas aan. Van de groep zijn er toch een aantal die met een tas en een jas naar de bus terug keren. Wij hebben meer zin in het Aspendos Theater.

Het Aspendos Theater ligt ongeveer 50 kilometer buiten Antalya in de richting van Side. Het is het best bewaarde antieke theater ter wereld en bestaat al sinds de 2e eeuw n.Chr. De stad Aspendos dateert al van ruim voor onze jaartelling. De stad sloeg, evenals Side, namelijk al in de 5e eeuw v.Chr. haar eigen munten waaruit blijkt dat beide steden destijds al belangrijk en welvarend waren. De stad heeft veel veldslagen moeten doorstaan maar moesten uiteindelijk bezwijken voor Alexander de Grote. Al eerder was de stad beroofd van al haar prachtige beelden, waaronder het beroemde beeld van de man met de harp, door de Romeinse politicus Verres.
Het Aspendos Theater werd in 155 n.Chr. gebouwd naar tekeningen van architect Zenon. Het ziet er aan de buitenkant eigenlijk heel sober uit. De 24 meter hoge muren omlijsten aan de binnenzijde het podium gedeelte dat bestond uit drie verdiepingen met houten afscheidingen. Met name het podium gebouw was rijk gedecoreerd met beelden en overdekt met marmer. Het 'orchestra' (het ronde gedeelte aan de benedenkant) is groot genoeg om 500 personen te plaatsen. De 'cavea' (zitruimte) telt in totaal 39 rijen met daartussenin een wandelruimte en biedt plaats aan ruim 15.000 toeschouwers. Via de zijkant beklimmen we de trappen van het theater tot de bovenliggende galerijen. De akoestiek is hier echt fantastisch. Naast diverse voorstellingen die hier nog steeds plaatsvinden wordt in het theater tijdens het Gouden Sinaasappel Festival de 'Turkse Oscars' uitgereikt. Het is een prachtig gebouw met ook weer een zeer lange geschiedenis.

Na dit culturele hoogstandje gaan we op weg naar Manavgat en de gelijknamige rivier. We 'schepen' ons in op een boot en vanwege het prachtige weer wil iedereen op het bovendek. We volgen de rivier tot aan de kust waar we op de boot de lunch zullen gebruiken. Onderweg is naast een boten opslag en forel kwekerijen niet zo heel veel te zien maar we zitten lekker met een glas wijn in het zonnetje. Bij het strand zijn we niet alleen want er liggen al diverse andere toeristische boten en onze boot nestelt zich tegen een andere boot. Het gaat hier in rap tempo. Op het strand is men druk bezig met een enorm grote barbecue en al snel gaat de 'kipfilet' en 'forel' van boot naar boot. Alles is hier prima op elkaar afgesteld en het smaakt ook nog goed. Daarna hebben we ruim de tijd om het strand op te gaan waar ook diverse ligbedden staan. Natuurlijk kunnen we ons geld ook hier weer kwijt aan het kopen van de souvenirs. Al met al, zeker door het mooie weer, een uiterst relaxed tochtje. Nog één excursie te gaan en deze heeft ook met water te maken.

Dicht bij de plaats Antalya bezichtigen de Düdenwaterval. De rivier de Düden kent twee prachtige watervallen zoals hier bij het Lara strand waar het water zich met een overweldigend geluid 50 meter naar beneden stort. De tweede waterval, de Kursunlu waterval, ligt zo'n 15 kilometer ten noorden van Antalya en zal zeker bij een volgend bezoek aan Turkije op onze lijst staan. Als we terugkeren bij de bus treffen we een Turks trouw-gezelschap. Volgens een traditioneel ritueel moeten voor het huwelijk 4 waterstromen worden bezocht die in zee uitmonden waarvan de Düdenrivier er één van is. Er wordt rondom de bruid gedanst en het gezelschap gaat daarna luid toeterend met versierde auto's op weg naar de volgende locatie. Erg leuk om te zien. Voor de laatste keer brengt chauffeur Fhari ons vakkundig terug naar het hotel waar we van hem en reisgids Ahmet afscheid nemen. Ze beheersen beide uitstekend hun vak. Veel kennis is tot ons gekomen over hun land Turkije/Anatolië. We hebben genoten het bijzonder mooie gebied Cappadocië en van de culturele hoogtepunten rond Antalya. Het is voor velen van de gezellige groep de laatste avond en tijdens het diner worden er veel handen geschud. Wij mogen nog een weekje 'All-Inclusive' uitrusten in de nabijheid van het plaatsje Finike. Deze week was in ieder geval al zeer de moeite waard.