Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 14 en 15

Cha-Am - Hua Hin - Bangkok - Schiphol

21 en 22 maart

De laatste echte vakantiedag in Cha-Am begint laat voor ons. We zijn zo gewend aan het vroege opstaan dat we 07.15 uur helemaal uitgeslapen zijn. Op ons gemak genieten we van het voortreffelijke ontbijt dat wordt geboden. De ontbijtzaal ligt op de etage waar zich ook twee prachtige zwembaden bevinden. De zon is nog niet helemaal wakker in de nevel die boven zee hangt maar ongetwijfeld krijgen we weer een heerlijke en zonnige dag. We nemen ruim de tijd om alles nog even vast te leggen op beeldmateriaal. De lucht wordt inmiddels steeds intenser van kleur, de kleur blauw welteverstaan.
Vandaag nemen we tot 17.00 uur de tijd om te genieten van de zon, het zwembad, de zee, wat te lezen, te luisteren naar muziek en ook we halen wat flesjes drinken op de boulevard. Het lijkt ineens wel vakantie! Lunchen doen we ook op ons gemak. We maken van onze kamer een mini restaurant met restanten kaas uit Chiang Mai die nodig op moeten. 'Pringles' zorgen voor een krokante bodem. Een lekker koud Shenga biertje erbij en dan lijkt het bijna op kamperen. Dat is trouwens het gene wat we het liefste doen. Na de lunch gaan we nog een beetje bijkleuren, een baantje zwemmen en dan gaan we weer. Jawel, ook de laatste dag maken we nog een excursie. We kunnen er geen genoeg van krijgen.

Wat is Thailand zonder dat je olifanten hebt gezien en nee, dan niet in een dierentuin. Onze vraag aan Boussy wat betreft de mogelijkheden tot het spotten van olifanten in de vrije natuur is een geweldige ervaring geworden. Vanwege misstanden in deze branche hebben diverse reisorganisaties de olifanten uit de programma's gehaald. Misschien terecht, we gaan dat zeker niet betwisten. Onze Thaise gids heeft voor ons toch iets moois gevonden. De locatie ligt voorbij de plaats Hua Hin in een klein natuurpark. Tegen zonsondergang zouden olifanten daar vrijwel iedere dag komen baden in een meer. Ook onze gids is niet eerder op de plek geweest en we vinden het allemaal erg spannend om mee te gaan maken. Met 2 busjes gaan we om 17.00 uur op weg naar de bergen, de jungle en wie weet...olifanten. De zon is al aardig aan het dalen. Tegen schemer gaan we door de ingang van het natuurpark. Een informatie bord geeft al aan dat er olifanten voorkomen. Gespannen kijkt een ieder om zich heen of er iets te zien is, of waar olifanten zijn geweest. En dan, ja hoor! Aan de linkerkant van de smalle tweebaansweg steken een paar bulten boven het groen uit. De busjes stoppen onmiddellijk en de camera's draaien op volle toeren. In het busje voor ons handelen ze wat sneller, iedereen stapt uit. De olifanten bevinden zich op ongeveer 200 meter dus ook wij durven. Uiterst stil kijken we toe als 4 olifanten op hun gemak hun tocht vervolgen naar een punt verderop.

Dat blijkt een uitspanning te zijn met terras waar een hond uit alle macht probeert de olifanten tot omkeren te bewegen. We stappen wederom uit de busjes, moedig als we zijn, en zien dat de olifanten tussen de houten tafels en banken op zoek zijn naar eten. Volgens één van de eigenaren, een Nederlander, doen ze dat iedere avond. Het heeft al een aantal mensenlevens gekost dus ze zijn er niet echt blij mee. Alles wat maar eetbaar is wordt gepakt. Een Thaise man zorgt dat de dieren van het terras gaan door ze te eten te geven. Dan is het onze beurt om naar het terras te rennen waar we op ongeveer 6 meter afstand de olifanten kunnen fotograferen en filmen. De schrik zit bij een ieder in de benen als één van de olifanten, de 'bull', oren klapperend op ons afkomt. Het is een waanzinnige ervaring voor mensen die dit niet zo gewoon zijn, in ieder geval geldt dat voor ons.

De duisternis valt snel in en dan trekken de olifanten zich terug in de jungle om even verderop de weg over te steken richting het meer. Automobilisten dienen er wel even voor te stoppen. Vanaf een terras aan het meer kunnen we nog net zien dat de dieren het hele meer over gaan steken. Ze zijn hier blijkbaar op bekend terrein. Wat een belevenis, het is echt de 'kers op de taart' van een geweldige rondreis door Thailand.

In Hua Hin is voor ons nog een soort afscheid-diner gereserveerd bij een lokaal restaurant. Met verbazing schuiven we aan een grote lange tafel op een terras liggend boven de zeespiegel. Terzijde blijkt een Koninklijk paleis te liggen. Ook dit heeft gids Boussabon weer voortreffelijk geregeld. Zelf blijft ze rustig aan een tafeltje zitten terwijl de chauffeurs van de busjes zich ergens buiten ophouden. Het eindbedrag dat we voor het verrukkelijke eten moeten betalen is belachelijk laag. En dat op zo'n locatie. Onze gids gaat ons nog voor naar de avond-markt van Hua Hin. De laatste Baths kunnen hier nog worden besteed aan Thaise slofjes en dergelijke. Om 22.30 uur zijn we terug in het hotel. Het vervoer voor het spotten van olifanten heeft ons zegge en schrijven 8 Euro gekost en de chauffeurs heel veel tijd. Ze hebben er zelf ook van genoten, ook voor hen was het de eerste keer. We nemen afscheid en dan moeten we nog even de laatste dingen in de koffers doen voor de terugreis naar Nederland. Morgenochtend worden we om 05.00 uur gewekt en dat is redelijk vroeg.

Cha-Am – Bangkok – Schiphol

Je stelt je in op de wekker van 05.00 uur en dan valt het ook wel mee om zo vroeg op te staan. Voor we het laatste ontbijt gaan nuttigen in hotel Grand Pacific Sovereign zetten we de koffers op de gang. Dat komt weer helemaal goed. Gids Boussabon heeft er dan al een uurtje opzitten om te controleren of alles in orde is voor ons vervoer naar Bangkok. Wat is het toch een kanjer. Met een koffiestop onderweg bereiken we ruim op tijd de luchthaven van Bangkok en mogen al snel als groep inchecken zodat we in het vliegtuig op korte afstand van elkaar kunnen zitten. Inmiddels zijn er al veel email-adressen uitgewisseld zodat we ook na deze mooie reis nog contact met elkaar kunnen hebben om bijvoorbeeld foto's uit te wisselen. Contact blijven we ook houden via Facebook en dat geeft toch wel aan dat we echt met een bijzonder leuke groep mensen hebben gereisd. Hier nemen we ook afscheid van ons lieve gids 'Boussy'. Samen met Peter heeft ze ons een geweldige reis gegeven. Ook de hotels, eten, locaties, excursies, vervoer en met name de diversiteit van de dagen, het was helemaal TOP!

Het is maanden geleden dat het hier in Thailand heeft geregend maar voor ons geplande vertrek naar het altijd groene Nederland breekt de hemel boven Bangkok open. Regen en.... onweer!! Zo gaan we toch hopelijk niet de lucht in. Dat is ook niet het geval en met anderhalf uur vertraging is ons vertrek een feit. Na een uiterst rustige vlucht van 12 uur arriveren we nog net op tijd op Schiphol Airport om de trein naar het zuiden van het land te halen. We mogen terugkijken op een ongelooflijk mooi reis door Thailand met een enorme diversiteit aan activiteiten. Met recht te noemen: 'Amazing Thailand'. Nu gaan we hard werken aan de videobeelden die zijn gemaakt. Het wordt een hele klus maar mooi gaat het zeker worden, 'binnenkort dus op deze website'.