Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Thailand

Dag 6

Kanchanaburi-Ayutthaya-Phitsanulok

13 maart

Met de bus naar Phitsanulok

We staan weer om 06.00 uur naast ons bed. Na een prima ontbijt stappen we om 07.30 uur in de bus. We gaan 430 kilometer naar het noorden van Thailand. De natuur bestaat hier voornamelijk uit rijstvelden. Vanuit de bus mogen we een Thaise delicatesse fotograferen die langs de weg wordt aangeboden, gegrilde muskusrat. Ze liggen zij aan zij opgestapeld en zien er nog steeds uit als ratten. Iedereen gruwelt maar misschien smaken ze best lekker. Vandaag nog even niet.

Ayutthaya

De eerste stop die we maken is bij de oude stad Ayutthaya, die van 1350 tot 1767 als hoofdstad van Thailand fungeerde. Een kleine markt leidt ons naar het grote complex met bij de ingang de Wat Phra Sri Samphet-tempel. Gids Boussabon, voor ons 'Boussy', gaat ons eerst voor naar het ruÔne complex waar ze haar verhaal wil vertellen. Al snel heeft ze in de gaten dat de meesten met de camera's lopen rond te rennen om maar het mooiste plaatje te maken. Het is dan ook beslist erg indrukwekkend, wat een mooie architectuur. Naast vele tempels zien we ook Boeddha beelden in verschillende variaties. Een prachtig Boeddha beeld zien we ook in de Wat Phra Sri Samphet-tempel. De schoenen hebben we bij het bezoeken van de tempel weer netjes uitgedaan. We maken vervolgens nog een heerlijke optionele boottocht van een uur rond het complex. Vanaf het water zien we weer zoveel andere dingen. Met een enorme hoeveelheid aan beeld materiaal stappen we in de bus voor het vervolg van deze 'reisdag'. De handen hebben we, zoals na iedere excursie, kunnen verfrissen met de bij de ingang van de bus verkregen tissue en de mand met aangeboden snoepjes laat ook niemand aan zich voorbijgaan. Wat een service!

Lunchen doen we weer op een bijzondere plek. Het restaurant is gelegen op een terras aan een rivier. Tegen de avond arriveren we in Phitsanulok en het Mayflower Hotel waar we al snel aan het diner zitten.

Riksja-tocht door Phitsanulok

Het was al een lange dag maar voor de liefhebbers is nog iets leuks bedacht, met een riksja door de stad met onderweg insecten proeven. Vrijwel de gehele groep wil mee en het wordt een hilarische tocht onder begeleiding van Peter en Boussy. Ook krijgen we ondersteuning van motor politie die het verkeer overal voor ons stopzet. Wat een ervaring ook weer. Het proeven van insecten is vooral voor de 'durvers' zoals gefrituurde sprinkhanen, maden, kikkertjes en schorpioenen. Het is lachen, gieren en brullen geblazen en ja, enkele medereizigers stoppen een insect in hun mond. Het smaakt eigenlijk naar niks maar het idee trekt de meesten van ons niet aan. We vinden het allemaal wel heel moedig van de 'durvers'. We maken nog een korte wandeling over de avond-markt maar dan is het ook wel weer genoeg voor vandaag. In rap tempo worden we weer teruggereden naar het hotel. Ook de 6e dag van deze rondreis bood weer een bijzonder afwisselend programma.