Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 11

Marrakech

Maandag 26 maart
Vandaag staat helemaal in het teken van de mooie stad Marrakech waarvan de middag geheel op eigen gelegenheid. We brengen eerst een bezoek aan de Menara. In de 12e en 13e eeuw is dit deel van de stad aangelegd als paleistuinen. Vanaf het einde van de 19e eeuw groeiden op het 90 ha grote terrein meer dan 8000 olijfbomen. De vele olijven worden nog steeds door de direct aangrenzende olijfmolens industrieel verwerkt. Het Almohadische waterbassin met de vele karpers is belangrijk voor de stad Marrakech. Vanaf het 'Lustpaviljoen' met buitenterras kijk je normaal gesproken uit op de Hoge Atlas. Het gebergte heeft zich deze dag echter in nevelen gehuld. Kijkend naar het oosten zien we de eveneens hoge Koutoubiaminaret. Zomers kan de plaatselijke bevolking hier 'te water', midden tussen de karpers en fonteinen. De temperatuur ligt op deze dag in maart al rond de 30 graden. Dat is in de zomer nog zo'n 20 graden hoger en dan zoekt ook de plaatselijke bevolking hier de nodige verkoeling.

De bus brengt ons weer terug naar het centrum. Met een plaatselijke gids lopen we door Joodse wijk naar het complex van de Saadische graven. Deze necropool werd tussen 1590 en 1600 aangelegd met drie prachtige grafruimtes en graven verspreid over het terrein in de open lucht. Moulay Ismaïl liet het terrein met een grote muur afsluiten om de Sadierdynastie te vergeten. De 112 graven zijn pas in 1917 herontdekt. We wachten geduldig in een lange rij tot we tot bij de zaal met de 12 zuilen, vervaardigd van marmer uit Carrara, komen. Hier zien we de pronk-sarcofaag van Sultan Moulay Ahmed el- Mansour uit de regeerperiode 1578-1603. De wanden zijn versierd met rijke mozaïeken en stucwerk. Erg mooi om te zien. In de tuin staan nog twee mausolea waar 4 sultans rusten uit de Sadierdynastie en hun 62 familieleden.

Het wordt inmiddels ook wel eens tijd voor een kop koffie en die drinken we op een dakterras in de Joodse wijk. Het hoog liggende terras biedt even een rustpunt tussen alle drukte en de vele bezienswaardigheden. Met zicht op muren vol nesten ooievaars is het hier uiterst plezierig vertoeven. Op ons gemak lopen we weer door de Joodse wijk achter de gids aan. Even later manoeuvreert chauffeur Bourba de bus weer door alle hectiek van de oude binnenstad van Marrakech.

We worden evenals gisteren afgezet op het immense Djemaa- el- Fnaplein met daar achter de grotendeels toeristische markt. Op- eigen gelegenheid loopt de hele groep door de Souks waar we elkaar natuurlijk overal weer tegenkomen. Zelf kopen we in een muziekwinkel 2 CD's met Marokkaanse muziek die we kunnen gebruiken als achtergrond in de videomontage die we maken van deze toch wel indrukwekkende Marokko rondreis. Om 13.00 uur keren we terug naar hotel Al Kabir voor de lunch. De middag brengen we door op eigen gelegenheid. In 45 minuten lopen we toch weer terug naar het Djemaa plein. Op slippers nog wel met een temperatuur van 30 graden! Het is ook wel fijn om even samen te lopen zonder foto, film en een grote groep waar je rekening met elkaar dient te houden. Dat heeft ons trouwens in het geheel niet geïrriteerd, ondanks de wel erg grote groep van 39 personen. Allemaal aardige mensen dus. Anderen medereizigers laten zich deze middag heerlijk vervoeren door één van de vele koetsjes en hebben dat als uiterst plezierig ervaren. Op het plein zoeken wij al snel een beschaduwd terras op. Van hier uit zien we de gezellige drukte aan ons voorbij gaan. Na twee flesjes limonade hebben we weer voldoende energie om terug te keren naar ons hotel. Het koele biertje bij het zwembad en de gezelligheid met een aantal medereizigers is een prettige afsluiter van een warm, levendig en interessant Marrakech. Het gezellige 'bijkletsen' over alles wat we zoal hebben meegemaakt zetten we na het diner nog even voort met een glas wijn. De dag van morgen zal ons naar Essaouira aan de Atlantische kust brengen voor een paar vrij te besteden dagen. We zijn er inmiddels wel aan toe, maar wat een mooie rondreis door Marokko hebben we inmiddels gemaakt.