Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 10

Van Ouarzazate naar Marrakech

Zondag 25 maart
De wekker gaat vroeg vandaag. Het is pas 06.30 uur. We vertrekken om 08.30 uur voor de rit van 200 kilometer naar Marrakech. De lucht is weer helemaal opgeklaard. Vol verwachting wat voor moois we vandaag in het binnenland te zien krijgen gaan we er maar eens goed voor zitten. Zoals alle voorgaande dagen met de camera's binnen handbereik. De route van vandaag gaat via het Plateau van Ouarzazate naar de Hoge Atlas. In de verte zien we de besneeuwde toppen van het Hoge Atlas gebergte. We maken een stop op een hoogte van 2260 meter bij de Tizi-n-Tichka pas waar de Dirhams weer kunnen rollen voor de aankoop van nog meer souvenirs. De koffers gaan vol mee terug, dat is zeker. Het uitzicht op de besneeuwde toppen is erg mooi.

De weg slingert zich door het prachtige gebied met de gelige steile hellingen omlaag. Regelmatig wordt er gestopt om ons gelegenheid te geven mooie foto's te maken van het indrukwekkende landschap. De lunch bestaat vandaag uit een lnchpakket die we bij een restaurant langs de weg mogen oppeuzelen. Met een kop koffie of een flesje fris erbij ziet er knus en ook een beetje 'Hollands' kneuterig uit. Allemaal met een tasje op tafel voorzien van brood, kaas, fruit, yoghurt en water. Van de sanitaire mogelijkheden maken we bijna allemaal gebruik. Geen 5 sterren maar verder niets mis mee.

De volgende stop die we maken is in het Berberdorp Taddert. Aan het begin van het dorp worden we zogezegd even 'losgelaten' om te genieten van de dorpelingen die op de markt en in de winkels hun zaken doen. Hier zien we de eigenlijke bewoners in hun dagelijks leven en zonder aanbod van de gebruikelijke souvenirs is dit een bijzonder leuke ervaring. Ondanks dat het op ons erg leuk en simpel overkomt zal het leven hier niet altijd even gemakkelijk zijn. Veel rijkdom zien we zeker niet. Aan het einde van het dorp staat onze, toch wel luxe, bus ons op ons te wachten voor het laatste gedeelte richting Marrakech.

In Marrakech gaan we direct naar het centrum en de oude stad voor een bezoek aan het Bahia paleis. Naast weelderige plantengroei zien we in het voormalige paleis mooie binnenplaatsen, schitterende plafonds en wandversieringen. Gids Youssif geeft een uitgebreide uitleg maar het wordt steeds moeilijker om alles te onthouden. Deze reis is zo divers met zoveel informatie dat het je soms duizelt.

De soeks van Marrakech zijn met het enorme aanbod aan kruiden een feest voor de zintuigen. In één van de vele kruiden-huizen krijgen we uitleg over de verschillende soorten die worden aangeboden en de werking er van. We luisteren gewillig, krijgen allerlei geuren voorgeschoteld maar het gaat ook hier uiteraard om de verkoop. De gretigheid binnen de groep is groot en er worden heel wat zakjes kruiden verhandeld. Het duurt even voordat de verkopen rond zijn.

Met de bus rijden we ook nog naar naar het beroemde Djemaa-el-Fnaplein, het kloppende hart en symbool van de stad. Hier krijgen we vrije tijd om op ons gemak rond te slenteren en de levendigheid van het plein in ons op te nemen. De Koutoubia moskee kijkt vanaf afstand over de grote menigte heen. Vanwege 'zondag' is het op het beroemde plein bijna 'zwart' van de mensen. Overal wordt gegokt, muziek gemaakt of een voorstelling gegeven. Heel apart om dit mee te maken en we kijken onze ogen uit naar het spektakel dat zich hier afspeelt. Het plein is niet voor niets door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed munument.

We zijn er nog steeds niet voor vandaag. De avond wordt ingevuld met een diner en culturele show waar een groot deel van de groep zich voor heeft ingeschreven, de Fantasia El Kasbah. Terwijl onweersflitsen door de lucht schieten brengen chauffeur Bourba en gids Youssif ons naar de betreffende locatie. De entourage is erg mooi maar van het eten, de show, de muziek en van de 'danseressen' zijn we bepaald niet onder de indruk. De paarden voorstelling is aardig maar niet meer dan dat. Van de buikdanseres is weinig te zien, ze staat in het donker en veel te ver weg. Jammer, er had echt meer in kunnen zitten. Om 23.00 uur zijn we terug in ons 'favoriete' hotel Al Kabir waar we de vermoeiende dag afsluiten met een biertje. Het was me een dagje wel met zoveel verschillende elementen.