Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 9

Ouarzazate

Zaterdag 24 maart
We tellen vandaag alweer de 9e dag van de Rondreis door Marokko. De optionele Jeep tocht naar de oase van Flint hebben we in overleg met de hele groep laten vervallen. Youssif heeft namelijk aangegeven dat hij nog iets mooiers in gedachten heeft. Een tocht met de bus door het Anti Atlas gebergte richting de plaats Zagora in de gelijknamige provincie. Na het prima ontbijt met echt 'verse' jus d 'orange zitten we klokslag 09.00 uur in de bus. Het is nog steeds zwaar bewolkt en regenachtig. Gedurende de rit zien we de eerste zonnestralen voorzichtig door het wolkendek heen breken. De eerste stop is in een bijzonder stukje natuur. Hier worden we geconfronteerd met zwarte fossielen of wel 'stromatolithen'. Het hele gebied bestond hier eerst uit zee. Door tektonische verschuivingen is de zee hier weliswaar verdwenen maar zijn deze aparte fossiele resten overgebleven. Heel bijzonder. De oorsprong ligt ongeveer 4,5 miljard jaar geleden. Waag het niet om er ook maar n stukje van mee te nemen. Dat wordt beslist niet op prijs gesteld en we houden ons er allemaal keurig aan.

Het Anti Atlas gebergte is het oude gebergte van wat nu het Rif, Midden- en Hoge Atlas gebergte is. De tocht gaat door een onvoorstelbaar mooi en woest gebied. Prachtig, in n woord. Chauffeur Bourba vertoont op zijn eigenlijk 'vrije dag' weer heel wat stuurmanskunst. Youssif vertelt vol overgave over dit schitterende stuk natuur. Als we een bijzonder mooi punt de bus even verlaten voor het maken van het nodige materiaal voor thuis staan de verkopers van souvenirs al weer klaar voor het verhandelen van hun waar. Ze kennen echt ieder punt waar de bussen met toeristen stoppen.

We eindigen bij de 200 km lange Dra Oase waar de koffie heerlijk smaakt bij Kasbah Dra. De zon is heel even uitbundig aanwezig maar dat zal niet lang duren. Onder begeleiding van een plaatselijke gids maken we een wandeling van een uur door de Oase. Ook hier is duidelijk dat er lang geen regen is gevallen. Vandaag dus wel, we krijgen regelmatig grote druppels op ons hoofd. Terwijl de plaatselijke jeugd zich per fiets of ezelwagen verplaatst van school naar huis leren wij veel over de verschillende soorten planten en bomen die zich hier hebben ontwikkeld. De Dadelpalm is hier favoriet. Ook hier is Sylvia weer een uitermate goede vertaalster.

De lunch nuttigen we eveneens in Kasbah Dra, omelet met frietjes. De terugweg gaat via dezelfde spectaculaire route. Onderweg valt helaas nog meer regen. In Ouarzazate is vermoedelijk een wolkbreuk geweest. Veel staten staan blank. Wat zullen ze hier gelukkig zijn. Eindelijk een beetje vocht in de grond. Na het diner gaan we nog even naar de bar. Ook vanavond heeft de plaatselijke bevolking de bar weer gevonden en er zijn nog maar weinig stoelen en tafeltjes beschikbaar. Vandaag is ook Bart jarig, n van onze medereizigers. Met een muzikale omlijsting van 'Happy birthday to You' danst hij met zijn vrouw Wil een foxtrot, daarbij volop toegezongen door de aanwezigen in de bar! Zo eindigt de avond uiterst plezierig. Voordat we de 'koffer' ingaan worden ook de koffers ingepakt voor het volgende deel van de rondreis. We keren weer terug naar Marrakech.