Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 8

Van Tinerhir naar Ouarzazate

Vrijdag 23 maart
Als om 06.30 uur de wekker gaat, ja dat is heel vroeg, kijken we snel even door de gordijnen en zien dat het zwaar bewolkt is. Het ontbijt in Hotel Bougafer is prima. Ze hebben hier zowaar plakjes kaas. Aangevuld met een puntje smeerkaas, een eitje en jam zitten we gewoon te smullen. Het brood is overal prima! Omdat we vandaag weer 170 kilometer voor de boeg hebben en er onderweg nog het één ander te zien is verlaten we ons hotel in Tinerhir al om 08.30 uur. Het heeft hier in 2012 nog vrijwel niet geregend maar dat is deze dag toch wel het geval. Niet leuk voor ons maar voor Marokko en dit gebied zeer noodzakelijk. We volgen vandaag de 'Route des Kasbahs' richting de plaats Oarzazate. We rijden eerst naar De Dadèskloof. Het is erg jammer dat het nu echt hard regent. Ongetwijfeld is de kloof fantastisch mooi maar de intense kleuren die variëren van zwavelgroen tot roodkoper blijven nu een beetje achterwege. Ondanks de regen stappen we toch zo nu en dan uit om wat foto- en videobeelden te maken. De rivierlopen van de Drâa, Todra, Dadès en Ziz zijn de bekendste in Marokko en worden omzoomd door oases. De ramen van de bus zijn inmiddels zo beslagen dat we van het mooie gebied niet heel veel meer kunnen zien. Aan de koffie-stop bij Café des Roses zijn we allemaal toe en het is inmiddels ook droog. Gelukkig kunnen we ook hier onze Dirhams kwijt. Hier wordt namelijk bijzondere rozen-olie verkocht aangevuld met de bekende souvenirs.

Het is nog geen 12.00 uur als we in Ouarzazate aankomen. We brengen daarom eerst een bezoek aan de 'Kasbah Taourirt' met uitleg en rondleiding door een plaatselijke gids. De Kasbah kent een lange geschiedenis. Machtige Berberstammen controleerden van hieruit de passen door de Hoge Atlas. De dalen van de Tizi-n-Tichka en de Drâa-Dadès waren het territorium van de Glaoua stammen. De vele ruimten zijn voorzien van prachtige unieke plafonds en ook de wanden zijn voorzien van bijzondere decoraties. Al met al, een leuk bezoek, helaas nog steeds geen zon.

We lunchen aan de overzijde van de Kasbah in restaurant 'La kasbah Etoile'. We krijgen vleespennen en frites maar er is niet gerekend op zoveel gasten. Het verloopt enigszins chaotisch. Youssif is hierdoor behoorlijk geïrriteerd maar uiteindelijk is alles goed gekomen. Inmiddels hebben we ook al een glimp opgevangen van een filmmuseum. Mede door de schitterende natuurlijke locaties zijn in het gebied rond Ouarzazate een groot aantal films opgenomen en zeker niet de slechtste. Wie kent niet de Jewel of the Nile, Gladiator, Alexander, Asterix en Obelix, Mission Cléopâtre of de Dalai-Lama film Kundun. Dit gebied en ook de Kasbah de Taourirt vormden voor veel scènes een unieke achtergrond.

Na de lunch rijden we langs verschillende filmstudio's naar een klein bergdorpje. De zandkleurige huizen smelten bijna samen met de rots waarop het dorp is gebouwd. De zon laat het vandaag nu toch echt helemaal afweten. De vrije tijd gebruiken we om een beetje rond te wandelen. Via opgestapelde zandzakken steken we het riviertje over richting het bergdorp. Sommigen van de groep gaan tot in het dorp, waar entreegeld voor betaald moet worden, en komen terug met enthousiaste verhalen. Op de terugweg maken we nog een stop voor een bezoek aan een tapijten-firma. Het hoort er nu eenmaal bij met veel uitgerolde tapijten en de bekende uitleg. Gelukkig hebben we Sylvia in de groep die één en ander vertaalt vanuit het Frans. Na de tapijten worden we weer losgelaten voor het doen van de nodige aankopen. Ook hier rollen de Dirhams uit de portemonnees.

Om 18.15 uur zijn we dan eindelijk in Hotel Le Zat waar we 2 nachten zullen slapen. Het hotel ziet er prima uit, we hebben een mooie kamer met Internet en er is een bar met live muziek. De danslustigen onder ons gaan zelfs voor het diner al op de vloer. Het diner is in buffetvorm. Gezellig in de rij of aan tafel even bijkletsen over de dag. Wat rouleert deze groep toch leuk. We verplaatsen ons na het diner nog even naar de bar waar het inmiddels behoorlijk drukker is geworden vanwege plaatselijke bewoners. We dansen, rock & rollen, drinken nog een biertje en duikelen om 23.30 in bed. Dromen van de zon die zich ongetwijfeld morgen weer laat zien.