Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 7

Van Erfoud naar Tinerhir

Donderdag 22 maart
Na het ontbijt vertrekken we om 09.00 uur met als einddoel het kleine plaatsje Tinerhir, op zo'n 150 kilometer rijden. Eerst brengen we in Erfoud nog een bezoek aan een steenfabriek die vooral bekend staat vanwege de verwerking van marmer in combinatie met fossielen. De rondleiding is interessant en het is bijzonder leuk om te zien hoe de enorme stukken marmer worden versleept, gezaagd, bewerkt en gepolijst. Natuurlijk is ook hier een souvenir-shop aan verbonden. De 'Dirhams' willen ook hier dringend uit de diverse portemonnees dus worden ook hier weer veel aankopen gedaan. Zelf kopen we een klein stukje 'zand-anemoon' voor 20 Dirham (bijna 2 Euro) en dat blijkt nog te veel te zijn. We krijgen de stenen onderweg veelvuldig aangeboden voor een lagere prijs. Onderweg stoppen we ook nog bij een ingenieus water irrigatie systeem die de droge landerijen van het nodige vocht hebben voorzien. Ze zijn nu niet meer in werking maar voor de toeristen attractief gemaakt. In de bijgelegen Bedoe´enentent kunnen nog meer souvenirs worden aangeschaft. Het systeem van irrigatie is beslist interessant.

In het plaatsje Tinejdad maken we een 'koffie-stop'. Bij de naastgelegen bank kan ook geld gepind of gewisseld worden. De pinautomaat geeft echter geen geld en ook ons pasje blijft in de automaat. Na enige 'stampij' is het pasje door een leidinggevende uit de automaat gehaald, ja dat kan dan gewoon. De betreffende geldautomaat bleek niet aangesloten op het netwerk van Mastercard. Het kan je maar beter niet overkomen als de bank gesloten is. Gelukkig is er geen geld onrechtmatig afgeboekt. Onze gids Youssif lag op dat moment 'ziek' in de bus en mompelde dat het wel goed zat. Enigszins ge´rriteerd hebben we nog snel een kop koffie gehaald. Een tip voor andere Marokko reizigers, let steeds op of de pinautomaat wel geschikt is voor je pasje.

Voor we in Tinerhir arriveren gaan we eerst richting de Todrakloof. De plaatselijke bevolking kent de reis-programma's ongetwijfeld uit hun hoofd. Tijdens een stop boven de weelderige Tinerhir-oase met palm, vijgen ľ en olijfbomen staan de verkopers al weer paraat met kleine kamelen voor een leuke foto en een ruim aanbod van souvenirs. De Todrakloof zelf is imposant met steile wanden tot 300 meter hoogte. Het smalste deel van de kloof is nog geen 20 meter breed en wordt doorsneden door het riviertje de Todgha. De strak blauwe lucht staat garant voor het maken van bijzonder mooie plaatjes. Na de lunch, kruidige kip of cous-cous, in restaurant Yasmina hebben we vrije tijd tot 15.30 uur. Ook in de kloof is weer veel aanbod van alle soorten souvenirs maar het is toch heerlijk om hier even rustig te wandelen.

Het plaatsje Tinerhir zelf ligt op 1350 meter hoogte aan de zuid-kant van de Hoge Atlas. Voor de komende nacht worden de koffers uitgepakt in Hotel Bougafer. De kamer is uitstekend en ook schoon! Bij het zwembad kunnen we in het late avondzonnetje even bijkomen en genieten van een glas wijn. Om 19.00 uur schuiven we weer allemaal aan voor het diner dat vanavond bestaat uit een kipspies en de inmiddels vertrouwde Tajine met groente en rundvlees aangevuld met een schaal rijst. Er is verder weinig te doen in het hotel en het reizen blijkt ook best vermoeiend te zijn. Het is pas 22.00 uur als de verlichting in onze kamer uitgaat. Morgen weer een dag.