Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Rondreis Marokko 2012

Dag 5

Fès

Dinsdag 20 maart
Het ontbijt in Hotel Mounia is niet verkeerd. Lekker stokbrood en voor het eerst kunnen we ook van 'scrambled eggs' genieten. Lekker hoor! Vandaag gaan we op verkenning in Fès. Het zal ook weer een intensieve dag gaan worden want in deze Koningsstad is onvoorstelbaar veel te zien en te beleven. Ook hier gaan we onder begeleiding van een lokale gids en dat is echt een prachtig persoon. Hier en daar moet hij even aangespoord worden want hij neemt de tijd, koopt voor een kind een ijsje, voor zich zelf sinaasappelen en komt heel veel bekenden tegen waar natuurlijk even een praatje mee gemaakt moet worden. Heel apart.

Evenals de andere Koningssteden is ook Fès één en al levendigheid. De gids loodst ons door smalle straatjes en dan staan we voor de mooie Bab Bou Jeloud poort die de toegang markeert tot het centrum van Fès el-Bali en de Souks. Met een oppervlakte van 3 vierkante kilometer behoort de Medina van het oude Fès tot de grootste ter wereld. De ezels lopen hier zwaar bepakt door de smalle straatjes, karren vol artikelen worden er rondgesjouwd en overal wordt van alles aangeboden voor zowel de plaatselijke bevolking als voor toeristen. Kunstnijverheid is er ook volop met, naar zeggen, wel 50 verschillende kunstvormen. Wat een belevenis. Dan duiken we een steegje in en staan voor de ingang van de Dar el Mansour, met onder andere verkoop van kleden en lederwaren. Er achter, in het hart van het oude centrum ligt een authentieke leerlooierij en ververij, de Tanneries Chouara. Met het bureau voor toerisme is overeengekomen dat toeristen vanaf de derde verdieping de leerlooierij mogen bekijken, fotograferen en filmen. Gids Youssif geeft uitgebreid uitleg die gepaard gaat met veel humor. Huiden van schapen, koeien, geiten of dromedarissen worden ontdaan van haar, schoongemaakt en gewassen. Het is een hele belevenis en de neuzen krijgen het zwaar te verduren. Het stinkt hier namelijk behoorlijk. Respect voor de hardwerkende mannen in de looierij/ververij is hier echt wel op zijn plaats. Natuurlijk is aansluitend de mogelijkheid om het één en ander te kopen. Even later wordt druk onderhandeld over de prijzen van zowel jassen als tassen en de verkoop loopt goed. We hebben het wel erg gezellig zo met elkaar. De groep gaat prima met elkaar om zonder ook maar enige wanklank en dat is wel zo prettig. Met 39 personen is dat eigenlijk best uniek te noemen.

Het drinken van een koffie laat nog even op zich wachten want we volgen de lokale gids alweer door de smalle straatjes van de Medina waar we regelmatig, na het horen van 'balek' of 'attention', aan de kant moeten vanwege hoog opgeladen ezels, karren of de plaatselijke bevolking. Daar worden we door Youssif steeds op gewezen, rechts aan houden is zijn advies want de plaatselijke bevolking heeft recht op snelle doorgang. En gelijk heeft hij. Het bezoek aan een weverij levert weer prachtige kleurrijke beelden op en ook hier kunnen we natuurlijk onze Dirhams kwijt aan sjaals, tafelkleden, een kaftan of misschien toch nog aan een Djellaba, de in Marokko veel gedragen wijde pij met capuchon. Veel dames krijgen er maar niet genoeg van en bewonderen elkaars aankopen. Naast drukke en volle straatjes liggen binnen de Medina ook een aantal 'stille' gebedshuizen veelal voorzien van de mooiste mozaïeken. Dan is het eindelijk tijd voor een versnapering met aansluitend de lunch. Wat een genot om op het dakterras van het restaurant even rustig te genieten van koffie of thee en dat ook nog onder een stralend blauwe lucht. In het beneden liggende restaurant wordt een typische maaltijd van de plaats Fès geserveerd. Wij hebben gekozen voor Pastilla, een soort gevulde pastei met kip. Lekker maar wel een beetje droog.

De middag wordt besteed aan de 'mellah', een oude Joodse wijk in El-Jedid. Ook hier komen we in de uiterst smalle straatjes weer de meest vreemdsoortige zaken tegen. Niet alle dagen van het jaar worden we geconfronteerd met hangende kamelen-koppen of luidkeels kraaiende hanen. Gelukkig worden onze reukorganen ook positief geprikkeld door de vele kruiden die hier worden verkocht. Opvallend genoeg is nergens ook maar iets van ergernis te bemerken bij de plaatselijke bevolking ten aanzien van elkaar en de enorme hoeveelheid aan toeristen die hier rondlopen. Oké, geen foto's maken van gesluierde vrouwen want dat stellen ze niet op prijs en ook de verkopers worden niet graag gefotografeerd, tenzij je er voor betaald. We zien hier echt te veel om op te noemen.

Dan worden we weer door een deur geloodst en staan we op het binnenplein van de Medersa Bou Inania. De grootste en weelderigste madrasa van Fès. Evenals de Karaouïne moskee in de stad fungeerde deze madrasa, of wel moskee-school, als educatief instituut. De gebedsruimte die aan het binnenplein grenst is niet toegankelijk voor niet-islamieten. De sobere kamers op de bovenverdieping dienden om te slapen en te studeren. Opvallend mooi zijn hier de houtsnijwerken en mozaïeken. Van hieruit rijden we met de bus naar het Koninklijk paleis van Fès el-Jedid, de Dar el-Makhzen. Het paleis is de residentie van de huidige en daarom niet toegankelijk voor toeristen maar de buitenkant is bijzonder fraai met enorme bronzen deuren in een Moorse stijl. De wandeling door de de Joodse laat duidelijk de verschillende kenmerken aan de bouw-en woon stijl zien tussen Joden en Moslims. Joden laten graag zien hoe ze wonen en handel drijven. Moslims daarentegen, houden van hun privacy en trekken zich liever terug achter gesloten deuren.

Net buiten de Medina brengen we nog een bezoek aan de 'ceramisten' van Fès. Van de grijze klei uit de omgeving worden in traditionele ovens mokken, schalen en vazen gebrand en beschilderd maar ook handgemaakte mozaïeken en tegeltjes. Altijd wel weer leuk om te bekijken en de mensen aan het werk te zien maar het is nu toch wel een lange dag aan het worden. Wij en de groep willen terug naar het hotel om lichaam en hoofd even rust te geven om alle opgeslagen indrukken van vandaag te verwerken. We eindigen de dag met het maken van een overzichtsfoto van Fès, een bijzondere Koningsstad.

Moe, maar voldaan schuiven we om 20.00 uur aan tafel voor het nuttigen van een vegetarische maaltijd, dit op aanraden van onze gids Youssif. Niet alle dagen 2x vlees is zijn advies. Hij zorgt goed voor het inwendige systeem van zijn gasten. Het was vandaag een heksenketel, soms een enorme chaos maar ongelooflijk leuk. Morgen kunnen we uitrusten in de bus als we 380 kilometer door de ceder-wouden van het Midden-Atlas gebergte overbruggen en ons naar het zuiden verplaatsen. Morgen krijgt onze chauffeur Bourba het wederom voor de kiezen, veel bochtjes draaien.