Vakantie ervaringen
Mieke en Leo

Naar Cormatin, Cluny en Berzé

Periode juni 2008
Château van Cormatin Slotgracht rondom het Château van Cormatin Als je maar 4 dagen in de Bourgogne vertoeft dan moet je ze goed benutten. Althans, dat vinden wij. Naast de fietsactiviteiten over de ´Voie verte´ hebben we een halve dag besteed aan het bezichtigen van plaatsje Cormatin en het Château van Cormatin. Een hele dag heb je wel nodig voor een bezoek aan de plaats Cluny met de ruïne van de grote abdij aldaar en aan het imposante Château de Berzé in Berzé-le-Chatel. Het Château van Cormatin ligt in een park van maar liefst 12 ha en dit schitterende kasteel dateert uit de 17e eeuw. Kasteel en bijgebouwen zijn in perfecte harmonie met elkaar en natuurlijk ontbreekt een slotgracht hier niet. De aangrenzende tuinen zijn een lust voor het oog met onvoorstelbaar veel bloemen en planten. De rondleiding vindt plaats onder leiding van Bibliotheek Château Cormatin Overdadige wandschilderingen en houtwerken een Franstalige gids. Met een schriftelijke Nederlandse vertaling er bij is alles goed te volgen van wat er allemaal wordt verteld. Het kasteel en interieurs zijn uit de periode van Lodewijk XIII en geheel in Renaissance stijl. Het monumentale trappenhuis voert je eerst naar de eerste etage. Hier is een prachtige bibliotheek te bewonderen met een grote verzameling aan boeken en diverse verzamelingen waaronder een collectie prachtige vlinders. Lodewijk XIII was een groot verzamelaar. Op de begane grond krijg je een rondleiding door de vertrekken van de toenmalige markies en markiezin. Slechts 15 jaar oud was de markiezin toen ze omwille van het familiebezit moest trouwen met de markies. Beide hadden niet alleen 4 eigen vertrekken tot hun beschikking maar ook hun eigen smaak en leven. Prieel in de prachtige tuin Verzamelingen van Lodewijk XIII Je ziet er overdadige schilderingen, houtwerken en prachtig bewerkte plafonds. Nog meer verzamelingen van de markies zijn samengevoegd in één van zijn vertrekken. Hij verzamelde onder andere Chinees porselein, bergkristal, reptielen en zeedieren. Via grote openslaande ramen had vooral de markies prachtig zicht op de weelderige tuinen. Na het bezoek aan het kasteel was het dan ook uiterst plezierig om door de tuinen te lopen en alle heerlijke geuren op te snuiven. Een waardig kasteel dat een bezoek meer dan waard is.


Openingstijden:
van 1 april-11 november: 10.00-12.00 14.00-17.30
tussen 14 juli-15 september: 10.00-18.30

Zicht op Cluny Stadhuis van Cluny De plaats Cluny is van een andere orde. Hier zijn de indrukwekkende overblijfselen te zien van wat ooit de grootste kerk van de Christelijke wereld was. (10e-13e eeuw) Het was Willem de Vrome, hertog van Aquitanië, die in het jaar 910 het klooster stichtte. Binnen 200 jaar was Cluny het hoofdkwartier van een orde met honderden kloosters in Europa. Het is bijzonder interessant om door Cluny te dwalen en een bezoek te brengen aan de overblijfselen van de abdij. Cluny biedt tevens een kunst- en archeologie museum en een grote Paardenstoeterij. Gelukkig ontbreken ook hier de nodige terrassen en restaurantjes niet. Velen liggen rondom de abdij. Cluny is echt een prachtige plaats.

Iets verder richting Mâcon ligt de grote burcht van Berzé-le-Chatel. De bouw van het imposante complex begon al in de 10e eeuw en werd verder uitgebreid in de 13e-en 15e eeuw. Vanuit de De tuinen van Château Berzé Overgebleven ondergrondse kapel van Château Berzé toenmalige 13 torens keek men uit over de vallei van Lamartinien. De rondleiding is ook hier weer in het Frans maar ook in dit Château is een Nederlandse vertaling voorhanden. Je krijgt een geweldig goede indruk van hoe men in die tijd leefde. Met zijn 4 verdedigingswallen, geheime toegangspoortjes tijdens gevechten en flink verstevigde toegangsdeuren heeft dit kasteel in onrustige tijden veel moeten trotseren. Niet alle torens zijn behouden gebleven evenals de bovengrondse kapel. Een niveau lager bevond zich echter nog een kapel en deze werd voor de bewoners behouden zo ook de ruimtes voor de soldaten. De prachtig aangelegde terrassen met fraai gesnoeide bomen maken het Château van Berzé helemaal af en is het zeker een bezoek waard. Tegen een kleine extra betaling kan in het nabijgelegen dorpje Berzé-la-Ville nog de Mook's kapel te bezoeken.
Openingstijden:
in juni en september van: 14.00-18.00 (m.u.v. donderdag)
van 1 juli-31 augustus van: 10.00-18.00


Château Sercy Zicht op waterpartij en boeren landgoed n.b. Tussen onze standplaats in St. Boil en de plaats Cormatin reden we door het kleine dorpje Sercy. Las daar zeker even een stop in want er ligt een prachtig en idyllisch gelegen privé kasteel dat niet te bezichtigen is. De aanblik op het kasteel en de rondom liggende waterpartijen is werkelijk beeldschoon.